HaberlerKamp Rehberi

Bingöl’de Ormanlara Giriş Yasaklandı! – 2024

Kamp yapmak isteyen kamp severlere önemle duyurulur;

Bingöl Valiliği, tarafından karar ile, Bingöl’de ormanlık alanlarda yapılacak; kamp, piknik, giriş ve çıkış, doğa yürüyüşü vb. her türlü açık hava etkinliği yasaklandı. Bolu Valiliği tarafından yayımlanan “Orman Yangınlarının Önlenmesi Amacıyla Ormanlık Alanlara Girişlerin Yasaklanması” duyurusuna göre; Bingöl il sınırları içerisinde yer alan ormanlık alanlara girmek yasaklandı.

reklam

Bingöl ili kent genelinde uygulanacak orman giriş yasağı tarihleri ise; 15 Haziran 2024 – 15 Ekim 2024 tarihleri arasında yasaklanmasına karar verildi.

Bingöl'de Ormanlara Giriş Yasaklandı! – 2024

Bingöl Valiliği, ormanlık alanlara giriş yasağı kararı hakkında yayımlanan duyuruda ise şu ifadelere yer verildi;

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü hava tahmin raporlarıyla bölgemizde mevsimsel Sıcaklık değerlerinin artacağı, buna dayalı olarak önümüzdeki günlerde oluşabilecek olağanüstü hava halleri nedeniyle, İlimizde orman yangınlarının artabileceği değerlendirilerek, milli servetimiz olan ormanlarımızı yangına karşı korumak amacıyla aşağıdaki kararlar alınmıştır.  Bingöl İli Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonunun 27.05.2024 tarihli ve 01 nolu kararının 17. maddesine dayanarak Bingöl İli sınırları içerisindeki ormanlık alanlara girişler, 15.06.2024-15.10.2024 tarihleri arasında yasaklanması, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9. ve 66. maddeleri uyarınca uygun görülmüştür.

Bu kapsamda;

Madde 1-  Bingöl İl sınırları içerisinde tüm ormanlık sahalara yetkililerden başkasının girmesi kesinlikle yasaktır.

Madde 2- Bu ormanlar çevresinde ve içinden geçen yollarda orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmak yasaktır.

Madde 3- Vatandaşlar yalnızca kendilerine ayrılan piknik alanlarına gerekli önlemleri alarak yararlanabileceklerdir. Bu piknik alanlarında yakılan ateşler tamamen söndürüldükten ve kullanılan alan temizlendikten sonra piknik yeri terk edilecektir.

Madde 4- Orman Yasasının 31’inci ve 32’nci maddesi kapsamında olan köyler/mahalleler başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyler/mahalleler de dahil olmak üzere anız, bağ-bahçe ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklanmıştır.

Madde 5- Ormanlık alanlara yakın yerlerdeki düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanılmasına müsaade edilmeyecektir.

Madde 6- Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları, ormanı etkileyebilecek yangınlara karşı gerekli önlemleri alarak, söndürme ve koruma ekiplerinin kurulması ve orman aralarında koruma bandı oluşturulacaktır.

Madde 7- Enerji Nakil Hatlarının yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar (Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. vb.) hatların özellikle ormanlık alanlardan geçen bölmelerinde gerekli bakımları gerçekleştirecek, yangın riskine karşı her türlü tedbiri alarak, gerektiğinde enerji kesintisi uygulayacaklardır.

Madde 8- Tüm belediyelerimiz ve İl Özel İdaresi, orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama alanlarını çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini (Dozer, Loder, Kepçe) hazır bulunduracaklardır.

Madde 9- İlçe Kaymakamlıklarımız,  Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü, Jandarma ve Emniyet birimlerince oluşturulan denetim ekipleri etkin bir şekilde gözetim ve denetim yapacaklardır. Gerekli hallerde İlçe Kaymakamlarımızın emriyle tüm kamu ve özel sektör imkanları kullanılarak yangına karşı etkili müdahale edilmesi sağlanacaktır.

Madde 10- Yangın ihbarı ücretsiz 112 ACİL No’lu telefonlara yapılabilecektir.

Madde 11- Bu karar  Bingöl İli sınırları İçerisindeki tüm ormanlık alanlarda uygulanır.

Madde 12- Yukarıda belirtilen karar ve önlemlere aykırı hareket edenler hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarınca idari ve adli işlem yapılacaktır.

Madde 13- Bu karar hükümleri 15.06.2024 – 15.10.2024 tarihleri arasında uygulanır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Kamp Severler olarak bu konuda ne düşünüyorsunuz ? Her türlü soru ve cevaplarınızı konu altında bulunan yorum kısmından paylaşabilirsiniz..

Ali Gültekin

Kamp Rehberi Yazarı | "Doğa ile bütünleşin! En iyi kamp alanları, ekipman tavsiyeleri ve doğa aktiviteleri için eksiksiz bir rehber. Planınıza şimdi başlayın!"

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu