HaberlerKamp Rehberi

Kırıkkale’de Ormanlara Giriş Yasaklandı! – 2024

Kamp yapmak isteyen kamp severlere önemle duyurulur;

Kırıkkale Valiliği, alınan karar ile kentte belirlenen mesire alanları dışındaki ormanlara giriş yasağının başlayacağı tarihi Kırıkkale halkına duyurdu. Kırıkkale Valiliği tarafından yapılan “2024 Yılı Orman Yangınları İle Mücadele Komisyon Kararı duyurusuna göre; Kırıkkale ilinde ormanlık alanlara girişlerin yasaklandığı bildirildi. Kırıkkale il sınırları içerisinde içerisinde yer alan ormanlık alanlarda; kamp, doğa yürüyüşü, piknik ve her türlü açık hava etkinliğinin yasaklandığı bildirildi.

reklam

Kırıkkale kent genelinde uygulanacak orman giriş yasağı tarihleri ise; 1 Haziran 2024 – 31 Ekim 2024 tarihleri arasında yasaklanmasına karar verildi.

Kamp severler bu duruma üzülecek, fakat herşey ormanlardaki yaşanabilecek yangın riskine karşı yapılan bir yasak olduğunu unutmamalıdır..

Kırıkkale'de Ormanlara Giriş Yasaklandı! – 2024

Kırıkkale Valiliği’nin resmi internet sitesi üzerinden açıklanan ormanlık alanlara giriş kararında ise şu ifadelere yer verildi;

“6831 sayılı Orman Kanununun 68. 69 ve 76. maddelerine istinaden çıkarılan ve Bakanlar Kurulu Kararı
ile 09.10.1976 tarih ve 15729 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe konulan “Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Görevlilerin Görecekleri İşler Hakkındaki Yönetmelik” in 32. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 9. ve 66. maddeleri uyarınca İl Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu teşekkül ettirilmiş olup. Kırıkkale Vali Yardımcısı Sayın A. Ferhat ÖZEN Başkanlığında 30.05.2024 Perşembe günü saat 10:00’da komisyonca toplanılarak aşağıdaki kararlar alınmıştır.

1- Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde 1. derecede sorumlu, Kırıkkale Orman İşletme
Müdürlüğüdür. Korunan alanlar ile ilgili olarak ise Tarım ve Orman Bakanlığının 28.01.2013 tarihli
“OGM ile DKMPGM arasında imzalanan korunan alanlardaki uygulamalara ilişkin protokol” gereğince
ilgili birimler sorumludur.

2- Orman yangınlarının söndürülmesinde öncelikle orman yangın ekipleri ve mahallindeki yangın
söndürme faaliyetlerine katılabilecek kişilerin müdahalesi sağlanacaktır. Devlet Su İşleri, Karayolları ve
Belediyelere ait araçlar hazır hale getirilecek, gerekli görülmesi halinde bu kurumların desteği istenecek,
bu da yeterli olmadığı takdirde Askeri Birliklerden yardım talep edilmek üzere Valilik Makamına durum
arz edilecektir.

3- Yangına hassas orman içi ve kenar mahalleler ile Belediye Başkanlıkları bünyesinde orman yangınlarının söndürülmesi çalışmalarında etkin görev ifa edebilecek kişilerin isim listeleri ve önemli telefon numaralarının, telsiz ve santral merkezleri ile yangın kulelerinde bulundurulması sağlanacaktır.

4- Kolluk kuvvetlerimizce, Kasten çıkacak orman yangınlarının önlenmesine esas olmak üzere istihbarat
çalışmaları arttırılacaktır. Öncelikle 112 Acil Çağrı Merkezi olmak üzere. Jandarma ve Polis Teşkilatları
orman yangınları ile ilgili her türlü duyum ve ihbarları Kırıkkale Orman İşletme Müdürlüğüne bildireceklerdir.

5- Yangın sezonu boyunca (Mayıs – Kasım) Kırıkkale Balışeyh ilçesi Uzunlar köyünde bulunan Orman
İşletme Müdürlüğüne bağlı. Dinek dağı Yangın gözetleme kulesi görevlilerince tam gün (24 Saat) olarak
gözetleme faaliyeti icra edilecektir.

6- Yangın çıkmasına neden olabilecek çöplükler tespit edilip. Kaymakamlıklarca sorumluları uyarılacaktır. Belediyeler ve ilgili diğer kuruluşlar tarafından bu çerçevede gerekli tedbirler ivedilikle alınacak ve ormana yakın alanlarda çöp depolama alanları oluşturulmayacaktır. Var olan çöplük alanlarının etrafında Belediyelerce iş makinaları ile koruma bandı açılacak. Yangın tedbirleri alınacaktır.

7- Mahalle Muhtarları;

a- Yangın haberini alır almaz yangın söndürmeye gücü yeten (18-40 yaş aralığında) kişileri Orman
İşletme Şefliği / Orman İşletme Müdürlüğüne bilgi vermek suretiyle yangın mahalline sevk edecektir.

b- Kendilerine teslim edilen yangın söndürme malzemelerini muhafaza edecek, teslim aldığı kişiye/birime teslim edecektir.

c- Yangın failinin bulunmasında Jandarma ve Emniyet teşkilatları ve muhtarlıklar. Orman işletme
Müdürlüğü yetkililerine gerekli yardımda bulunacaktır.

d- Ormana bitişik durumdaki tarlalarda hasadı müteakip yanıcı maddelerin kaldırılıp 20 metre
genişliğinde bant oluşturulmasını sağlayacak, orman içi ve kenarı tarlalarda anız, ot, çalı vb. yakılmasına
engel olacaklardır.

e- Orman içindeki çobanların isimlerini ve otlatma yaptıkları mıntıkaların listesini Orman İdaresine
bildireceklerdir. Ormanlık alanlar otlakiye olarak kullanılmayacak, otlatma planlarına uygun olarak otlatma
yapılacak, çobanların eğitimi ile sorumluluk alanlarının belirlenmesini sağlayacaklardır.

f- Mıntıkaları dâhilinde tespit edilen yabancılar, şüpheli şahıslar ve yangın çıkarma eğilimi olabilecek kişileri Jandarma, Emniyet ve Orman teşkilatına bildireceklerdir.

g- Yangının söndürülmesini müteakip soğutma çalışmalarını takip edecekler ve yangın amirince kendilerine teslim edilen sahada bekleme süresince yeterli sayıda kişi bulunduracaklardır.

h- Hava sıcaklığının yüksek ve nispi nemin çok düşük olduğu günlerde Orman İşletme Müdürlüklerinden haber alındığında, mutat mahalli ilan vasıtalarıyla gerekli duyuruların yapılması sağlanarak tarla ve ormanlık alanlarda çok dikkatli davranılması hususunda ilgililer uyarılacak, gerekli tedbirlerin alınması sağlanacaktır.

8- Özel Ormanı Olan Gerçek Kişi, Kamu Kurumlan ve Hükmü Şahsiyeti Haiz Amme Müesseselerince;

İşbu protokolün gereğini yerine getirecekleri gibi 6831 sayılı Orman Kanununun 45.46.47.48. ve 49.
maddelerindeki “Amme Müesseselerine ait Ormanların İdaresi ve Muhafazası Devletin Kontrol ve Murakabesi Altında Bu Kanun Hükümlerine Göre Sahiplerine Aittir.” Hükmü gereğince ayrıca göz önünde bulunduracaklardır.

7139 sayılı Kanunla değişik 6831 sayılı Orman Kanunumun 69. maddesinin 6. Paragrafına göre “İzne konu edilen Devlet ormanlarında izin sahipleri, hususi ve hükmü şahsiyeti haiz amme müessesine ait ormanlarda ise sahipleri, orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesi ile ilgili her türlü tedbiri almakla yükümlüdürler.”

9- 5442 sayılı İl İdaresi Kanununa göre yardım talebi; ilgili kurumlardan, önce şifahi olarak yapılacak ve daha sonra bu talep yazılı hale dönüştürülecektir.

10- Belediyelerce;

a- Kırıkkale İl. İlçe ve Belde Belediye başkanlıkları, orman yangını ihbarı aldıklarında diğer yangınlarda olduğu gibi hareket ederek yangına müdahale edeceklerdir.

b- Ağaçlandırma alanlarında mevcut yangın emniyet yol ve şeritlerinin imar ve bakım işlerinde çalıştırılmak üzere, orman idaresinin talebi halinde mevcut greyder ve dozer tahsisi yapılacaktır.

c- Kırıkkale îli dâhilinde orman yangınına hassas olan yerlerden geçen mahalle yolu kenarlarının ot temizliği ve bakımı ilgili Belediyelerce yapılacak, banketlerin yangın taşıma riski bertaraf edilmiş olacaktır.

d- Belediyelerden talep olunması halinde araç – gereç (özellikle treyler) ve işçisi ile orman yangınlarına söndürme çalışmalarına katılım sağlayacaklardır. Arazide çalışan belediyelere ait iş makinelerinin yakınında orman yangını vukuunda, yangının söndürülmesine iştirak edeceği Belediyelerce ilgili birimlerine talimatlanacaktır.

e- Yangın sezonunda orman teşkilatı ve diğer kurumların orman yangınları ile mücadelede kullanılan arazöz ve diğer yangın söndürme araçlarının su ihtiyaçlarını karşılamada her türlü kolaylığı ve önceliği sağlayacaklardır.

f- İlimizde çıkan Orman ve Anız Yangınlarına müdahalede her ilçe veya belde belediye itfaiyesi, komşu belediye itfaiyeleri ile haberleşecek olup talimat almadan yangına iştirak sağlanacaktır.

Kırıkkale-Yahşihan İtfaiyeleri
Bahşılı-Kırıkkale ve Hacılar İtfaiyeleri
Bahşeyh-Kırıkkale- Sulakyurt İtfaiyeleri
Delice-Kırıkkale- Sulakyurt-Çerikli İtfaiyeleri
Çelebi-Karakeçili İtfaiyeleri
Keskin-Kırıkkale-Çelebi Belediye İtfaiyeleri
İlçelerinde çıkan Orman ve Anız yangınlarında ortak organizasyon içinde olacak ayrıca bir talimat
beklenmeyecektir.

11- Enerji ve İletişini Kuruluşları;

ENERJİSA, T.E.İ.A.Ş. ve Türk Telekom A.Ş. Kırıkkale Telekom İl Müdürlüğü tarafından (izin alan kurumca)
yangın mıntıkalarındaki ENH alt temizliği yapılarak, hatların bakımlı olması sağlanacaktır. Hassas günlerde ve yangın esnasında talep edilmesi halinde TEİAŞ, ENERJİSA Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. yetkililerince hatlar enerjiye kapatılacaktır.

12- İl Jandarma Komutanlığınca;

a- Orman yangının söndürülmesi ve faillerinin bulunması için Kırıkkale Orman İşletme Müdürlüğü ve bağlı birimleri ile koordineli çalışacak, istihbari faaliyetlerini sürdürecektir.

b- Yangın ihbarı alan İlçe Jandarma Komutanlıkları veya onlara bağlı birimler. Mülki Amirliklere durumu ivedi olarak bildirecektir. Mahallinde yangını söndürecek durumda olan kişilerin yangın mahalline gönderilmesi ve yangının gereken yerlere duyurulması için gerekli tedbirleri alacaklar ve orman yangınının söndürülmesine iştirak edeceklerdir.

13- Emniyet Müdürlüğünce;

a- Devriye gezen ekipler, orman yangınlarına karşı duyarlı olmaları ve alacakları her bilgiyi ilgili kuruluşlara bildirmeleri hususunda uyarılacaktır.

b- Trafik ekipleri orman yangınlarına giden araçların karayolundaki seyrine gece ve gündüz yardımcı olacak ve geçiş üstünlüğü sağlayacaklardır. Dozerlerin bıçakları monteli olarak yangın mahalline gidişine izin verilecek ve nakil sırasında Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğünce gerekli tedbirler alınacaktır.

c- 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa bağlı olarak çıkartılan Kara Yolları Trafik Yönetmeliğinin 141/a maddesi gereğince, yangına giden araçlar ( Hizmet araçları, acil müdahale araçları ve arazözler) geçiş üstünlüğüne sahip araçlar olarak tanımlanmış olup, yine aynı yönetmeliğin 141/d maddesine göre ışıklı ve sesli uyarı işaretlerini bulundurabilecek ve gerektiğinde kullanabilecektir.

d- 7139 sayılı kanunun 25. maddesine istinaden 2918 sayılı Trafik Kanununun 71 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine “‘orman yangınıyla mücadele eden araçlar” ibaresi eklenmiştir.

14- İl Sağlık Müdürlüğünce;

a- Her Orman yangınında acil sağlık hizmeti vermek üzere yangına yakın mahallerde ambulans ve sağlık ekibi bulundurulması sağlanacaktır.

b- Orman Yangınlarına gidecek sağlık ekibi uygun araçla yangın mahalline hareket edecektir.

c- Yangın mahalline gidecek sağlık ekiplerine, önceden belirlenen buluşma noktasında orman ekipleri tarafından öncü araç temin edilecektir.

15- DSİ Şube Müdürlüğünce;

Orman Yangını vukuunda DSİ Şube Müdürlüğüne ait iş makinaları ile iş makinelerine sahip gerçek kişiler talep üzerine pikap, kamyon, iş makineleri, su tankı ve arazözlerini Kırıkkale Orman İşletme Müdürlüğü emrine derhal vereceklerdir.

16- Karayolları Şube Şefliğince;

Orman Yangını vukuunda, Karayolları şube şefliğine ait iş makinaları talep üzerine pikap, kamyon, iş
makineleri, su tankı ve arazözlerini Kırıkkale Orman İşletme Müdürlüğü emrine derhal vereceklerdir.
Yangın önleme tedbirleri kapsamında sorumluluklarındaki yolların şevlerindeki yangına sebep olabilecek
durumdaki otlar ve her türlü yanıcı maddeler (Yakılmadan) temizlenecektir.

17- Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce;

a- Anız ve benzeri atıkların yakılmasının zararları ve gölge tavında toprak işlemenin tavsiyesi hakkında eğitim çalışmaları yapılacak ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 66. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak alınacak karar ve tebliğlerin Kaymakamlıklarca halka duyurulması sağlanacaktır. Ayrıca Kaymakamlıklarca yıl boyu anız ve benzeri atıkların yakılması yasağı takip edilecektir. Bu yasaklama işlemi mahalle muhtarlıklarınca duyurularak uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanununun ilgili maddeleri ile 6831 sayılı Orman Kanununun ilgili cezai müeyyideleri uygulanacaktır.

b- Orman sınırları bitişiğinde bulunan kuru tarım yapılan arazilerde, hasadı müteakip derhal orman sınırı ile arasında 20 metre genişliğinde emniyet bandı oluşturacak şekilde “toprak işlemesi” yaptırılacaktır. Bu işlemin takibi İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Jandarma Teşkilatı ile Kırıkkale Orman İşletme Müdürlüğünce yürütülecektir.

c- Birçok yangının çıkmasına sebep olan, sürtünmeden dolayı çıkan kıvılcımlar nedeniyle kırsal alanda çalışan (biçerdöverler dâhil) tarım araçlarında yangın söndürme tüpleri ve su bidonları bulundurulması hususu ilgililere duyurulacaktır.

18- Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce;

2872 sayılı Çevre Kanununun Ek-1 inci maddesinin (c) bendinde; Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır. Ancak, ikinci ürün ekilen yörelerde Valilikçe hazırlanan eylem plânı çerçevesinde ve Valiliklerin sorumluluğunda kontrollü anız yakmaya izin verilebilir.

28.12.2017 tarih ve 30284 sayılı Resmî Gazetede belirtilen 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca verilecek idari para cezaları” 2021 yılında her dekar için 80,39 TL olan idari para cezası, 2024 yılı yeniden değerlendirme oranında (%7.55) güncellenerek anız yakanlara her dekar için 285,55 TL olarak belirlenmiştir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 kat arttırılır.” hükmü yer almaktadır.

Bu bağlamda; anız yangınları ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince kontroller yapılarak gerekli önlemler alınacaktır.

19- İl Milli Eğitim Müdürlüğünce;

Orman yangınları ile ilgili olarak tüm okullarda öğretmenlerimiz tarafından öğrencilere yönelik eğitim verilecek, ormanların korunması hususunda erken yaşta hassasiyet oluşması sağlanacaktır.

20- Müftülüklerce;

Yangın mevsimi süresince anız yangınları, piknik, sigara izmariti vb. vereceği zararlar, vaaz ve hutbelerde cemaate mutlaka duyurulacak, dikkatli olunması konusunda uyarılacaktır.

21- Meteoroloji İl Müdürlüğünce;
Dönem boyunca haftalık hava raporu ile günlük hava raporları ve nem değerleri Kırıkkale Orman İşletme Müdürlüğü birim amirlerine e-posta/mesaj yoluyla bildirilecektir.

MGM tarafından yayınlanan Orman Yangın Uyarı Sisteminde (MEUS) gösterilen yangın risk alanı haritası, özellikle yangın sezonu boyunca Meteoroloji ve Orman Bölge Müdürlüklerince izlenecek, Kırıkkale İli ile ilgili risk tespiti durumlarında erken uyarılar yapılacak ve gerekli tedbirler alınacaktır.

Meteorolojik şartlar uyarınca, önümüzdeki süreçte yangın riskinin artabileceği gerekçesiyle. Tüm ormanlık alanlara giriş ve çıkışlar 6831 sayılı Kanunun 74.maddesi ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunumun 9. ve 16. maddesi uyarınca 01.06.2024 – 31.10.2024 tarihleri arasında KOMİSYONUMUZCA YASAKLANMIŞTIR.

22- Farklı bir karar alınmadığı sürece ateşli piknik yapılabilecek yerler; “Kırıkkale Millet Ormanı, Bahşılı Mesire Yeri, Delice Çatallı Mesire Yeri, Çelebi Cennet çeşmesi mesire yeri, Karaahmetli tabiat parkı ve Belediyelerce belirlenen Piknik Alanlarındaki ateşli piknik açısından risk teşkil etmeyen alanlardır.

23- Ormanlık alanlara bitişik veya içerisinde bulunan sanayi tesisleri, orman yangınlarına karşı her türlü tedbiri kendileri alacaklardır. Yangın söndürmede kullanılacak alet edevat, yangın söndürme tüpü, su tankı vb. malzemeleri bulundurmak zorundadır.

24- Kırıkkale İl ve İlçe Merkezleri civarındaki orman yangınları açısından riskli olan ormanlık alanlarda devriye hizmetlerine ağırlık verilecek ve süreklilik kazandırılacaktır.
(OGM, DKMPGM, JANDARMA)

25- Tarım ve Orman Bakanlığı .IX. Bölge Müdürlüğü Kırıkkale DKMP Şube Müdürlüğü yada müstecirleri,
mevzuatında belirtilen görevler ile birlikte Tabiat Parkı gibi piknik-mesire yerlerinde uyarı ve ikaz levhalarının asılması ile yangınları önleyici her türlü tedbirlerin alınmasını sağlayacaktır. Ayrıca yangın sezonu boyunca söz konusu alanlardaki piknikçilerin uyarılması için yeterli personel görevlendirilmesi sağlanacaktır.

DKMP Şube Müdürlüğünce. Orman yangınlarının yerleşim yerlerine sirayeti ve tehditi olması ihtimaline karşın, telef olması ihtimali olan hayvanların barınaklara yerleştirilmesi için tahliye planı tanzim edilecektir.

Ayrıca Av Turizmi açısından, DKMP tarafından belirlenen zamanlarda ve mevkiilerde yapılacak olan Avcılık
faaliyetleri, DKMP tarafından ilgili kurumlan önceden bilgilendirmek ve gerekli tüm tedbirleri almak kaydı ile Ormana Giriş Çıkış yasağı açısından İSTİSNA sayılmıştır.

26- 6831 sayılı Orman Kanununun 76. maddesi gereğince; Devlet ormanlarında belirlenen konaklama yerleri dışında gecelemek ile her türlü ateşin, anız veya benzeri bitki örtüsünün yakılması yasaklanmış olup, bu hususun takibi mahalle muhtarlığı, Orman İşletme Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkililerince yapılacaktır Bu husus Mülki Amirlerce tüm mahalle muhtarlıklarına ve Belediye Başkanlıklarına duyurulacaktır.

27- 1774 sayılı Kimlik Bildirim Kanunu gereği; özellikle orman içi yerlerde çalıştırılan şahısların kimlik bildirimleri ilgililerce Jandarma ve Emniyet birimlerine yapılacaktır.

28- Yangınların vukuu halinde ilgililerce; Kırıkkale Orman İşletme Müdürlüğüne, Kaymakamlıklara, Kırıkkale
Valiliği Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’ne (GAMER), ilgili Vali Yardımcısına ve İl Valisine sıralı amirler esası içerisinde derhal bilgi verilecek ve gerekli koordine mutlaka sağlanacaktır. Yangın söndürme çalışmalarında çabukluk ve etkinlik sağlanabilmesi bakımından gerektiğinde, Kırıkkale Orman İşletme Müdürlüğünde oluşturulacak merkezde ilgili Vali Yardımcısı başkanlığında ilgili kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri tarafından yangın gelişmeleri takip edilerek koordinasyon sağlanacaktır.

29- 6831 sayılı Kanun hükümleri uyarınca orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesinde uygulama esaslarını içeren diğer mevzuat ve işbu karar çerçevesinde gerekli tedbirleri alarak ekip, arazöz, dozer, greyder ve hava araçları ile yangın sezonuna hazırlıklı girilmesi hususunda tedbirlerin derhal alınması sağlanacaktır. Eksik olduğu anlaşılan tüm ekipmanları temin etmek ve orman yangınlarına hazır hâle getirmek Kırıkkale Orman İşletme Müdürlüğü görev ve sorumluluğundadır.

30- Kırıkkale Valiliği ve Kaymakamlıklarca; yukarıda alınmış tertip ve tedbirlere tüm ilgililerin hassasiyetle uymaları, milli ekonomimiz, doğal kaynaklar, can ve mal kayıpları bakımından önemli olup, işbu karar ve tedbirlerin tatbik ve icrasına muhalefet edenler ile müşkülat gösterenler veya riayet etmeyenler hakkında; 6831 sayılı Orman Kanununun ilgili hükümleri, 2872 sayılı Çevre Kanununun ilgili maddeleri. 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 66. Maddesi ile hareketleri ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesi uygulanacaktır.

6831 sayılı Orman Kanunumun 68. 69. ve 76. maddelerine istinaden çıkarılan ve Bakanlar Kurulu Kararı ile 09.10.1976 tarih ve 15729 sayılı Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe konulan “Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Görevlilerin Görecekleri İşler Hakkındaki Yönetmelik” in 32. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 9. ve 66. maddeleri uyarınca İl Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu tarafından yukarıdaki maddeler karar altına alınmıştır.

İhtiyaç duyulması halinde ikinci bir komisyon kararı alıncaya kadar mevcut kararlar geçerli olup, uygulanmasından Orman İşletme Müdürlüğü ve bu kararda görev verilen ilgili kurum ve kuruluşlar sorumludur.”

Ali Gültekin

Kamp Rehberi Yazarı | "Doğa ile bütünleşin! En iyi kamp alanları, ekipman tavsiyeleri ve doğa aktiviteleri için eksiksiz bir rehber. Planınıza şimdi başlayın!"

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu