HaberlerKamp Rehberi

Bartın’da Ormanlara Giriş Yasaklandı! – 2024

Kamp yapmak isteyen kamp severlere önemle duyurulur;

Bartın Valiliği, alınan karar ile ormanlara giriş yasağının başlayacağı tarihi Bartın halkına duyurdu. Bartın Valiliği tarafından yapılan “Orman Yangınları İle Mücadele Komisyonu” kararı ile Bartın ilinde ormanlık alanlara girişlerin yasaklandığı bildirildi. Bartın il sınırları içerisinde içerisinde yer alan ormanlık alanlarda; kamp, doğa yürüyüşü, piknik ve her türlü açık hava etkinliğinin yasaklandığı bildirildi.

reklam

Bartın ili kent genelinde uygulanacak orman giriş yasağı tarihleri ise; 3 Haziran 2024 – 30 Eylül 2024 tarihleri arasında yasaklanmasına karar verildi.

Bartın'da Ormanlara Giriş Yasaklandı! – 2024

Bartın Valiliği’nin resmi internet sitesi üzerinden açıklanan ormanlık alanlara giriş kararında ise şu ifadelere yer verildi;

6831 sayılı Orman Kanunu’nun 69. maddesine istinaden ve 10.09.1976 gün ve 7 / 12520 sayılı Kararnameyle yürürlükte bulunan “Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Görevlilerin Görecekleri İşler Hakkındaki Yönetmelik” gereği, görevlilerin yapacakları işleri görüşmek üzere Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu Bartın Valisi Dr. Nurtaç ARSLAN başkanlığında, Bartın Garnizon Komutanı, Bartın Belediye Başkan Yardımcısı, İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, İl Müftüsü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü, İl Afet ve Acil Durum Müdürü, Bartın Orman İşletme Müdürü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü, Meteoroloji İl Müdürü, İl Sağlık Müdür v., D.S.İ. 233. Şube Müdürü, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü, Enerjisa Bartın İşletme Şefi ve Karayolları 156. Şube Şefinin katılımıyla Bartın Valiliği 15 Temmuz Şehitleri Toplantı Salonunda 17.05.2024 günü saat 10:30’da toplanarak aşağıdaki kararları almıştır.

AMAÇ:

Bartın İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonunun amacı, Bartın İli dahilindeki ormanlık sahalarda yangın çıkmaması için gerekli tedbirlerin önceden alınması ve olabilecek orman yangınlarına en kısa sürede müdahale edilerek büyümeden söndürülmesinin ve büyüme temayülünde makine, donanım ve insan gücü sevkiyatı organizasyonunun sağlanması ile orman yangınlarında kamu kurum ve kuruluşları arasında işbirliğini temin etmektir.

HABERLEŞME VE İSTİHBARAT :

1- Orman yangınını gören veya haberi olan kamu personeli, köy muhtarı veya ihtiyar heyeti üyeleri, yangın gönüllüleri ve vatandaşlar en yakın orman idaresine, mülki amirliklere, jandarma ve polis karakollarına şahsen veya telefon ile müracaat edeceklerdir.

2- Ücretsiz telefon hatlarından yararlanmak suretiyle 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarda
bulunabilirler.

3- Türk Telekom, Enerjisa Bedaş, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri
orman yangını ihbarlarını aldıktan hemen sonra ilgili mercilere derhal ulaştırmaya mecburdurlar.
Keza, bu konuda bilgi sahibi olan tüm kamu kurumları da aynı mecburiyeti taşımaktadırlar.

4- Orman yangını haberleşmesinde orman teşkilatının telsiz haberleşmesinde yetersiz kaldığı durumlarda gerektiğinde İl Emniyet Müdürlüğü, il Jandarma Komutanlığı, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve diğer kuruluşların telsiz cihazlarından da yararlanılarak haberleşme sağlanacaktır.

MÜLKİ AMİRİNİN YAPACAĞI İŞLER :

1- Vali; İl Jandarma Komutanlığını, İl Emniyet Müdürlüğünü, köy muhtarlarını ve gerektiğinde
diğer birimleri aşağıdaki konularda talimatlandırır.

a) Orman Kanunu’nun 74. maddesine göre, orman teşkilatının teklifi ve Valilik onayıyla yürürlüğe konan yasak sahalara giriş ve çıkışların kontrolünde işbirliğinin temini,

b) Yangının söndürülmesi konusunda yangın yerine gönüllülerin sevki ve çalıştırılmaları,

c) Tehlike arz eden durumlarda kamu kurumları ve özel kuruluşlardaki iş makinelerinin olay mahalline sevki ve çalıştırılmaları,

d) Gerektiğinde sağlık ekiplerinin araç, gereç ve malzemeleri ile birlikte olay mahalline sevki,

e) Ormanlara 4 km mesafede yer alan ve orman köyü olan köylerin sınırları içinde çoban ateşi, piknik ateşi gibi ateşlerle ot, çayır, çalı çırpı, bahçe ve anız temizliği maksatlı ateş yakılmasına müsaade etmeyeceklerdir.

2- Tescilli piknik ve mesire yerleri ile orman idaresince izin verilmiş sahaların dışında orman alanlarında piknik yapılmasına ve giriş-çıkışa müsaade etmeyeceklerdir.

3- Merkez Av Komisyonu tarafından belirlenen ilke ve süreler dışında özellikle ormanlık alanlarda av yapılmasına kesinlikle müsaade etmeyeceklerdir.

4- Yangının seyir ve vahametine göre İl Özel İdaresi, DSİ, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Belediye (gerektiğinde askeri birlikler) vb. kurum ve kuruluşlardan personel, araç gereç ve iş makinesi takviyesini sağlayacaklardır.

5-Yangınların önlenmesi ve söndürülmesinde köy muhtarları ve ihtiyar heyetlerinin görevlerine ait talimatname gereği belirlenen yetkilerinin kullanılmasını sağlayacaklardır.

6- Meteoroloji Müdürlüğünce sıcaklığın 30°C’ yi geçeceği, nispi hava neminin %40’ın alt seviyelerine ineceği, lodos ve güney rüzgârlarının 3 kuvvetini aşacağı tahminleri ve bu tahminlerin devamı hallerinde ormanlık alanlara girilmesi Valilikçe derhal yasaklanacak ve bu yasaklara uyulması ilgili birimlerce sağlanacaktır. Bu hususta alınan önlemler basın yayın yerel organları ve sosyal medya vasıtasıyla halka duyurulacaktır. Bunun yanında İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü ile diğer kuruluşlardan tehlikeli alanlar için devriyeler oluşturulacak, oluşturulan bu devriyeler halkın ateş yakmamalarını ve gerekirse tehlikeli alanlardan uzaklaştırılmalarını sağlayacaklardır.

GARNİZON KOMUTANLIĞININ YAPACAĞI İŞLER:

1- Bartın ilinde meydana gelebilecek orman ve kırsal yangınlar için ihtiyaç halinde karşılıklı yardımlaşma sağlanacaktır.

2- Bartın Garnizon Komutanlığı Kışla sınırları içindeki ormanlık sahaların bakımlarının yapılmasını sağlayacak ve orman yangınlarına karşı gerekli tedbirleri alacaktır. İhtiyaç halinde karşılıklı yardımlaşma sağlanacaktır.

BELEDİYELERİN YAPACAĞI İŞLER :

İl sınırları içindeki tüm belediyeler:

1- Yangın söndürülmesi için arazöz, vidanjör, su tankı gibi araçlarıyla söndürme ve soğutma çalışmalarına yardımcı olurlar.

2- Talep halinde ellerindeki iş makinelerini yangın mahalline sevk ederek yangın amirinin emrine
tahsis ederler.

3– Sorumluluk sahalarının dışında çıkabilecek orman yangınlarına müdahale için itfaiye eleman ve araçlarının görevlendirilebilmesi amacıyla daha önceden “görevlendirme emrinin” alınmasını sağlarlar.

İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ VE İL JANDARMA KOMUTANLIĞININ YAPACAĞI İŞLER:

1- Yangın mahalline gönüllü sevkini sağlar.

2- Yangının suçlusunun yakalanmasını sağlar ve delilleri temin eder.

3- Yangın mahallinde çalışmayan ve çalışmaları sabote eden gönüllüler hakkında gerekli işlemleri yapar.

4- Yangın mahallinde güvenliği sağlar.

5- Gerekli istihbaratı ve muhabereyi sağlar.

6- Yol emniyetini sağlar.

7- Valilikçe yasak edilen sahalara girmeye çalışanları men eder.

8- Valilikçe uygun görülen zamanlarda tertiplenen devriyelere iştirak ederek ormanlık alanlarda piknik v.s. ateş yakanları, tehlike arz edecek yerlerde piknik yapmak isteyenleri men ederler.

9- Orman idaresine ait arazöz, treyler, yangın ilk müdahale ekip aracı, hizmet araçları ve yangına giden diğer araçların yangın mahalline hareketi sırasında yol üzerinde bulunan illerden geçişleri Orman Yangın Harekât Merkezi tarafından İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne bildirilecek ve radar uygulamaları sırasında, mücbir sebep gereği hız sınırını aşan Yangınla Mücadele Araçlarına ceza uygulaması yapılmayacak, geçişlerine öncelik tanınacaktır.

İL ÖZEL İDARESİNİN YAPACAĞI İŞLER :

Yangın esnasında ihtiyaç hâsıl olduğunda yangın mahalline en yakın yerlerdeki iş makinelerini olay mahalline sevk ederek yangın amirinin emrine tahsis eder. Talep halinde akaryakıt masrafları orman teşkilatınca ödenir. Gerektiğinde en az bir treyler 24 saat operatörü ile birlikte il merkezinde hazır bulundurulacak ve makine transferlerinin en seri şekilde sevki hususunda planlamasını yapacaktır.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İL MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAPACAĞI İŞLER:

1- Orman yangınlarının önlenmesi hususunda Mahalli Çevre Kurulunda Orman İşletme Müdürlüğü ile koordinasyon sağlayarak bağlayıcı kararların alınmasını sağlayacaktır.

2- Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordinasyon sağlayarak çevre bilincinin oluşturulması ve orman yangınlarının önlenmesi hususunda eğitim ve seminer çalışmaları yapacaktır.

3- Gerektiğinde araç ve personel takviyesinde bulunacaktır.

İL AFET VE ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAPACAĞI İŞLER:

1- Yangın durumunda acil yardım ve kurtarma ekipleri ile gerekli araç ve gereçleri yangın mahalline
sevk edecektir.

2- Yangın açısından kritik günlerde kendi sistemindeki kişi ve kurumlara bildirimde bulunacaktır.

İL MÜFTÜLÜĞÜNCE YAPILACAK İŞLER :

1- İlimiz sınırları içindeki köy, belde ve şehirlerdeki camilerde, haftanın muhtelif günlerinde ve özellikle cuma namazı öncesi veya sonrası muhtelif vaaz veya konuşmalarında orman yangınları hususu cemaate anlatılacaktır. Vatandaşların duyarlılığı, bilgisi arttırılacak, ormanın yararları ve sevgisi pekiştirilecektir. Yangın gönüllüsü olmanın ve yangında çalışmanın gerekliliği ifade edilecektir.

2- Gerekli hallerde, cami hoparlörlerinden yangın gönüllülerinin çağrılması için gerekli kolaylığın
gösterilmesi sağlanacaktır.

ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜKLERİNİN YAPACAĞI İŞLER :

1- Orman yangın ihbarının alınmasını müteakip derhal ilk müdahale için yangın mahalline ekip, eleman, araç ve gereç sevkini gerçekleştirerek durumu üst makamlara arz eder.

2- İhtiyaç var ise, mülki amire bilgi vererek takviye eleman, iş makinesi, araç ve gereç talebinde
bulunur.

3- Orman teşkilatı yasa gereği orman yangınlarına müdahalede yetkilidir. Ancak ormana sirayet
etme ihtimali bulunan orman dışı yangınlara da (bağ- bahçe, anız, ev, sanayi vb. kapalı alanlar hariç) müdahale edecektir.

4- Yangın mahalli ile merkez arasında gerekli haberleşmeyi sağlar.

5- Yangın mahalline sevk edilecek yangın gönüllülerinin en seri ve emniyetli şekilde ulaştırılmasını sağlar.

6- Teknik yönden gerekli müdahaleyi yapar, gerekli organizasyon ve stratejiyi uygular. Yangın amirliği, mıntıkayı en iyi bilen Orman İşletme Şefi, İşletme Müdür Yardımcısı veya İşletme Müdürü tarafından icra edilir.

7- Orman yangını ile ilgili soruşturma aşamasında jandarma, emniyet teşkilatı veya diğer kolluk birimlerine teknik yönden destek verir.

8- Yangın mahallinde bulunan yangın işçileri, yangın gönüllüleri ve diğer görevlilerin su ve yiyecek ihtiyaçlarını temin eder.

9- Uzun süreli yangınlarda yangın mahalline sevk edilmiş olan iş makinelerinin akaryakıt ve yağ ihtiyaçlarını talepleri halinde temin eder.

10- Askeri birliklerde eğitim çalışmalarını yapar.

11- Yangın anında, yangın mahallinde bulunan, bizzat mücadeleye katılan kişilerin saat, para, silah vs. gibi kıymetli eşyalarının istekleri halinde yangın mahallinde oluşturulacak emanetçi memura senet mukabili teslimi ve muhafazasını temin eder.

12- Basında orman yangınlarının özelliği, vahameti ve önleyici tedbirlerle ilgili beyan, makale, röportaj ile yapılan çalışmaların yayınını sağlar.

İL METEOROLOJİ MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAPACAĞI İŞLER :

1- Yöredeki günlük sıcaklık, rüzgâr durumu ve nispi nem gibi bilgileri orman teşkilatına bildirir. Özellikle nispi nemin %40’ın altına düştüğü, hava sıcaklığının 30 °C’yi bulduğu, rüzgar (özellikle Lodos ve Güney rüzgarları) şiddetinde artış kaydedildiği ve bu özelliklerin uzun süreli olma durumlarında ve tahminleri yapıldığında acilen 112 Acil Çağrı Merkezi veya ilgili orman teşkilatına bildirilecektir. Gerekirse yazılı ve görsel basına da bilgi verilerek durumun hassasiyeti anlatılacaktır.

2- Faaliyete geçmiş bulunan meteoroloji radarından civarda görülen yangınlarla ilgili yer, mevki
ve koordinat değerleri bildiriminde bulunulacaktır.

3- Tehlike arz eden hava hallerinin tespiti durumunda 112 Acil Çağrı Merkezine saat 11.00’den saat 18.00’e kadar iki saatte bir sıcaklık, rüzgâr yönü ve şiddeti ile nisbi nem miktarları bildirilecektir.

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAPACAĞI İŞLER :

1- Yangın haberi alınır alınmaz olay mahalline acil sağlık ekibinin ulaşması sağlanacaktır.

2- Yangına direkt müdahalede bulunan Orman İşletme Müdürlükleri personeline (yangın işçileri ve memurlar) ilk yardım eğitimi verilmesi sağlanacaktır.

DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAPACAĞI İŞLER:

1- Avcılar ve Atıcılar Dernek ve Kulüpleri ile işbirliği içinde orman yangınlarının önlenmesi hususunda müşterek eğitim çalışmaları yapılacaktır.

2- Örnek avlak, devlet avlağı ve genel avlaklarda av turizmi kapsamında av turizmi acentesi kanalı ile avlanacak yerli ve yabancı avcılar ile acente yetkilileri orman yangınlarına karşı uyarılarak dikkatli olmaları sağlanacaktır. Bununla birlikte Avlak Yönetimi Bilgi Sistemi (AVBİS) üzerinden Avlanma İzni alan avcıların da orman yangınlarına karşı dikkatli olmaları konusunda gerekli uyarılar yapılacaktır.

3- Tabiat Parklarında “112 Acil Çağrı Merkezi” tabelaları ve uyarıcı tabelaların hazırlanarak yerleştirilmeleri sağlanacaktır.

D.S.İ. 233. ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAPACAĞI İŞLER :

Yangın esnasında ihtiyaç hasıl olduğunda yangın mahalline en yakın yerlerdeki iş makinelerini olay mahalline sevk ederek yangın amirinin emrine tahsis eder. Talep halinde akaryakıt masrafları orman teşkilatınca ödenir.

ENERJİSA BAŞKENT ELEKTRİK DAĞITIM İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAPACAĞI İŞLER :

Ormanlardan geçen yüksek gerilim hatlarının yangına sebebiyet verebilecek her türlü ağaç ve bitkilerden temizlenmesini ve hatların bakımını ilgili orman teşkilatı ile temasa geçerek sağlayacaktır. Elektrik hattı altında bitki örtüsü temizliği yapıldıktan sonra yanıcı madde (enkaz) bırakılmamasına dikkat edilecektir.

112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAPACAĞI İŞLER:

Orman yangınları ile ilgili gelen ihbarların Bartın veya Ulus Orman İşletme Müdürlüğü’ne aktarılmasını sağlayacaktır.

KARAYOLLARI 15. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAPACAĞI İŞLER :

İl Özel İdaresi ve DSİ 233. Şube Müdürlüğü gibi orman yangınlarında ihtiyaç hasıl olduğunda ellerindeki iş makinelerini yangın mahalline sevk ederek yangın amirinin emrine tahsis eder. Talep halinde akaryakıt masrafları orman teşkilatınca ödenir.
Karayolları istimlâk sahası içinde orman yangınına neden olabilecek örtünün temizlenmesinde orman teşkilatı ile koordineli olarak çalışacaklardır.

KÖY MUHTARI VE İHTİYAR HEYETLERİNİN YAPACAĞI İŞLER :

1- Orman yangınlarını gören ve haber alan köy muhtar ve ihtiyar heyeti durumu en yakın orman idaresine ve yetkili mercilere haber verecektir.

2- 112 Acil Çağrı Merkezi telefonu ücretsiz olup, herhangi bir yangın durumunda ve orman suçlarında 24 saat süresince aranabilir.

3- Yangına ilk müdahaleyi yapmak üzere gönüllüleri yangın mahalline sevk eder, gerekli organizasyonun yapılmasını sağlarlar.

4- Yangına gitmeyen ve yangından kaçan veya yangına gidenlere engel olan kişilerin isimlerini tespit ederek orman idaresine ve jandarmaya bildirirler.

5- Yangına sebebiyet verenleri tespitte ve delilleri bulma hususlarında yetkililere yardımcı olurlar.

6- Orman Kanunu’nun 76. maddesi gereğince yasaklanan ormanlık alanlara giriş – çıkışları kontrol ederek köy halkına duyurur ve yasak müddetince yasaklara uymayanları tutanakla tespit ederek en yakın orman ve jandarma birimlerine bildirirler.

7- Orman içi ve kenarında bulunan tarla ve bahçelerde gerek temizlik gerekse anız maksatlı ateş yakılmasına izin vermeyecek, bu hususta köy halkını sürekli uyaracak, aksi davranış ve tutum izleyenleri orman idaresine, jandarmaya veya ilgili mercilere bildireceklerdir.

8- Orman içi veya bitişiğinde çoban ateşi, piknik ateşi gibi ateşlerin yakılmaması, ateşlerin yanık bırakılmaması, ormanda yakıcı, yanıcı ve parlayıcı maddelerle dolaşılmaması için vatandaşları uyaracaklardır.

9- Köylerde öğretmen, imam, vb. kamu görevi yapan kişilerin orman yangınlarında ihbar, önleme ve mücadele çalışmalarında görevli olduklarını hatırlatarak diğer kamu görevlileri ile birlikte hareket etmelerini sağlayacaklardır.

10- Orman yangınının köye sirayet etmesi durumunda köyün tahliyesi gibi konularda yetkililerle
derhal temasa geçerek gerekli tedbirlerin alınmasını, emniyetli toplanma merkezlerinin
oluşturulmasını sağlayacaklardır.

DİĞER YAPILACAK İŞLER :

1- Kurak hava şartları oluştuğunda orman yangınlarının artması söz konusu olacağından idarenin talebi halinde ormanlara giriş – çıkışlar tamamen yasaklanacak, sadece hayvan otlatma ve sulamalar orman teşkilatının yapacağı plan ve izinler çerçevesinde olacaktır.

2- Birim amirleri bu kararlarda belirtilen hususların uygulanmasında bir aksamaya meydan vermemek için alt birimlerini yetkilendireceklerdir.

3- Orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesi ile ilgili bu kararlarda yer almayan husus ve faaliyetler 10.09.1976 tarih ve 7/12520 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesiyle yayınlanan “Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Görevlilerin Görecekleri İşler Hakkındaki Yönetmelik” hükümleri ve “Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Uygulama Esasları” konulu 285 sayılı Tebliğ uyarınca ilgili dairesince uygulanır.
Orman teşkilatı dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşları, Orman Bölge Müdürlüğü’nün yapacağı koordinasyon ile kendilerinden ihtiyaç duyulan konularda orman yangınlarının önlenmesi ve yangın söndürme çalışmalarına katkıda bulunacaklardır.
Yukarıda bölüm ve maddeler halinde sıralanmış olan ve Komisyonumuzca da uygun görülen hususların ilgili birim ve kuruluşlara tebliğine karar verilmiştir.

Kamp severler bu duruma çok üzülecek, fakat herşey ormanlardaki yaşanabilecek yangın riskine karşı yapılan bir yasak olduğunu unutmamalıdır..

Ali Gültekin

Kamp Rehberi Yazarı | "Doğa ile bütünleşin! En iyi kamp alanları, ekipman tavsiyeleri ve doğa aktiviteleri için eksiksiz bir rehber. Planınıza şimdi başlayın!"

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu